Hva er Aps-C kamera? En grundig guide til sensorformatet

Hva er Aps-C kamera

Aps-C kamera er et vanlig sensorformat som brukes av mange kameraprodusenter. Det er en mellomting mellom fullformat og mindre sensorer som ofte brukes i kompaktkameraer og smarttelefoner. I denne artikkelen vil vi gå inn i detalj om hva Aps-C kamera er, hvordan det skiller seg fra andre sensorformater og hvilke fordeler og ulemper det kan ha.

Hva er Aps-C kamera?

Aps-C er et sensorformat som ofte brukes i digitale systemkameraer. Det er mindre enn fullformat, men større enn mindre sensorer som brukes i kompaktkameraer og smarttelefoner. Aps-C sensoren måler vanligvis rundt 23,5 x 15,6 mm og gir en crop-faktor på 1,5-1,6x, avhengig av produsent. Crop-faktoren betyr at bildet på sensoren er beskåret i forhold til et fullformatkamera, og dette kan ha både fordeler og ulemper.

Fordeler med Aps-C kamera

 • Mindre og lettere kamerahus: Aps-C kameraer kan ha mindre og lettere kamerahus enn fullformatkameraer, noe som gjør dem enklere å bære med seg og bruke over lengre tid.
 • Rimeligere objektiver: Aps-C objektiver er ofte rimeligere enn fullformatobjektiver, siden de kan produseres med mindre glass og materialer.
 • Mer dybdeskarphet: Den mindre sensoren i Aps-C kamera gir større dybdeskarphet i bilder, noe som kan være en fordel når du vil ha flere elementer i fokus.
  De beste brukte Nikon speilrefleks kameraer

Ulemper med Aps-C kamera

 • Mindre bildebrikke: Aps-C sensoren er mindre enn en fullformat sensor, noe som betyr at hver piksel på sensoren vil være mindre. Dette kan resultere i høyere støy og mindre detaljer i bildene.
 • Mindre vidvinkel: På grunn av crop-faktoren vil vidvinkelobjektiver på Aps-C kameraer gi en smalere synsvinkel enn på fullformatkameraer.
 • Mindre bokkeh: På grunn av den større dybdeskarpheten kan det være vanskeligere å få en utydelig bakgrunn og bokkeh effekt på Aps-C kameraer.

Hva skiller Aps-C kamera fra andre sensorformater?

Aps-C kameraer er en mellomting mellom fullformat og mindre sensorer som brukes i kompaktkameraer og smarttelefoner. De er vanligvis større enn Micro Four Thirds kameraer, men mindre enn fullformatkameraer. Aps-C sensoren gir en crop-faktor på rundt 1,5-1,6x, avhengig av produsent, som gir en balanse mellom bildekvalitet og størrelse.

Hvem bør velge Aps-C kamera?

Aps-C kameraer passer godt for fotografer som ønsker en balanse mellom bildekvalitet og størrelse. De er ideelle for hobbyfotografer som ønsker å oppgradere fra en smarttelefon eller et kompaktkamera, eller for profesjonelle som ønsker et lettere og mer bærbart alternativ til fullformatkameraer. Aps-C kameraer er også egnet for fotografer som jobber med dybdeskarphet og ønsker flere elementer i fokus.

FAQs om Aps-C kamera

 1. Hvilke kameraprodusenter lager Aps-C kameraer?
 • De fleste store kameraprodusenter som Canon, Nikon, Sony, Fujifilm og Pentax lager Aps-C kameraer.
 1. Hva betyr crop-faktoren på Aps-C kamera?
 • Crop-faktoren betyr at bildet på sensoren er beskåret i forhold til et fullformatkamera. På Aps-C kameraer er crop-faktoren vanligvis rundt 1,5-1,6x, avhengig av produsent.
 1. Er Aps-C kamera bedre enn fullformat eller Micro Four Thirds kameraer?
 • Det avhenger av hva du leter etter i et kamera. Aps-C kameraer gir en balanse mellom bildekvalitet og størrelse, og er egnet for fotografer som ønsker å oppgradere fra en smarttelefon eller et kompaktkamera. Fullformatkameraer gir høyere bildekvalitet, men er vanligvis større og tyngre. Micro Four Thirds kameraer er mindre og lettere enn Aps-C kameraer, men har en mindre sensor og kan ha begrensninger i bildekvalitet.
  Hvorfor velge speilløst kamera?

Konklusjon

Aps-C kameraer er et vanlig sensorformat som gir en balanse mellom bildekvalitet og størrelse. De er egnet for fotografer som ønsker å oppgradere fra en smarttelefon eller et kompaktkamera, eller for profesjonelle som ønsker et lettere og mer bærbart alternativ til fullformatkameraer. Mens Aps-C kameraer har noen begrensninger, har de også flere fordeler som gjør dem til et populært valg blant fotografer i dag.

Rate article
Legg til kommentar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Hva er Aps-C kamera? En grundig guide til sensorformatet
Hva er lukkertid på kamera
Hva er lukkertid på kamera? En komplett guide for nybegynnere